Thumbnail
Ένα νέο σκάνδαλο κατασκοπείας στη μήτρα του καπιταλισμού κάνει μέχρι και την πιο τεκμηριωμένη καταγγελία για την KGB, να μοιάζει  ερασιτεχνική ομάδα μπροστά στον σύγχρονο «πανοπτισμό» των ΗΠΑ.

 

«Η τελειότητα της εξουσίας είναι  να τείνει στο να καθιστά περιττή τη συγκεκριμένη άσκησή της»

Μισέλ Φουκώ

Ένα νέο σκάνδαλο κατασκοπείας στη μήτρα του καπιταλισμού κάνει μέχρι και την πιο τεκμηριωμένη καταγγελία για την KGB , να μοιάζει  ερασιτεχνική ομάδα μπροστά στον σύγχρονο «πανοπτισμό» των ΗΠΑ.

Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, AOL, Skype, YouTube, Apple είναι οι μεγάλες αλλά όχι και οι μόνες εταιρίες που συνεργάζονται παράνομα με την κυβερνητική κατασκοπεία, φτιάχνοντας το μωσαϊκό μιας οργουελικής πραγματικότητας  και με  Δούρειο Ίππο,  τα σύγχρονα τεχνολογικά  gadget.

Την αποκάλυψη της εφημερίδας Guardian,  η οποία  κάνει λόγο για παρακολούθηση εκατομμύριων χρηστών της τηλεφωνικής εταιρείας Verizon, ακολούθησε μια επόμενη, από την εφημερίδα Washington Post η οποία ανέφερε τη δυνατότητα των  μυστικών υπηρεσιών να έχουν πρόσβαση στους κεντρικούς σέρβερ εννέα εταιριών του διαδικτύου, αποσπώντας ηχητικό και οπτικό υλικό από μέιλ και λογαριασμούς,  εντοπίζοντας τα διαδικτυακά ίχνη όλων μας.

Ο μεγάλος αδελφός μπαίνει στα σπίτια από την οθόνη του υπολογιστή και το smartphone δίνοντας μέσα από την τεχνολογία data mining (εξόρυξη δεδομένων) τη δυνατότητα να συνδυάζονται οι διαφορετικές επιλογές του κάθε χρήστη, σκιαγραφώντας το προφίλ του.

Η «κατασκοπία» άνθισε επί κυβερνήσεων Μπούς στο φόντο της τρομοϋστρερίας που ακολούθησε η επίθεση στους δίδυμους πύργους, για να αποκτήσει ολοκληρωτική μορφή πλέον με τη σφραγίδα του Ομπάμα.

Τον Οκτώβριο του 2001, η Κυβέρνηση Μπούς εξουσιοδοτεί μυστικά την NSA να παρακολουθεί τα τηλέφωνα όσων είναι ύποπτοι για τρομοκρατία εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα υποκλοπών με την ονομασία «Πατριωτική δράση».

Το Φεβρουάριο του 2002, οι New York Times αναφέρουν ότι υπάρχει  μια νέα υπηρεσία του Πενταγώνου, υπό την ονομασία TIA, με επικεφαλής  τον απόστρατο  John Poindexter.  Σκοπός της ήταν να αναπτύξει τεχνολογίες που θα δίνουν στους ανώτερους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, τη δυνατότητα να έχουν άμεση πρόσβαση στον τεράστιο όγκο πληροφοριών που θα συλλέγονται.

Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου οι Times αποκαλύπτουν ότι το προτζεκτ του Pointdexter έχει να κάνει με τη διαχείριση των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών δεδομένων και τo Σεπτέμβριο του 2003 το Κογκρέσο μπλοκάρει  το πρότζεκτ, μετά από θύελλα αντιδράσεων για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Το Μάρτιο του 2004, το πρόγραμμα υποκλοπών (του 2001) προκάλεσε, την αντιπαράθεση  μεταξύ των υπαλλήλων του Λευκού Οίκου  και μιας ομάδας από τους κορυφαίους υπαλλήλους του Υπουργείου δικαιοσύνης και του FBI, στο δωμάτιο που νοσηλευόταν ο τότε Γενικός εισαγγελέας John Ashcroft.  Ο λόγος ήταν η βούληση των υπαλλήλων του Λευκού Οίκου να νομιμοποιηθεί το παράνομο πρόγραμμα υποκλοπών.

Η αντιπαράθεση στο δωμάτιο του νοσοκομείου που νοσηλευόταν ο Ascroft,  συμπτωματικά, έλαβε χώρα ένα μήνα αφού ο απόφοιτος του Χάρβαρντ, Μάρκ Ζούκερμπεργκ, έφτιαξε το Facebook.  Το twitter θα εμφανιζόταν μετά από 2 χρόνια ενώ το iPhone και το iPad η Apple δεν το είχε ακόμα κατασκευάσει.

 Το 2005 οι New York Times ξεσκεπάζουν το παράνομο πρόγραμμα τηλεφωνικών υποκλοπών.

Το 2006 η USA Today αναφέρει ότι η NSA παρακολουθούσε 10 εκατομμύρια τηλέφωνα Αμερικάνων, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Verizon και την BellSouth.

Ο πρώην τεχνικός της Verizon, Mark Klein αναφέρει ότι το 2002 η εταιρεία επέτρεψε στην NSA να εγκαταστήσει ένα μηχανισμό σε μία από τις εγκαταστάσεις της στο Σαν Φραντσίσκο, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ελέγχει την κίνηση των χρηστών ίντερνετ και των τηλεφωνικών κλήσεων.

Τον Αυγουστο του  2007, ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιτίθεται στο Μπούς, λέγοντας ότι  επέλεξε λανθασμένα ανάμεσα στις ελευθερίες και την ασφάλεια προσθέτοντας, ότι ο ίδιος θα προμηθεύσει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις μυστικές υπηρεσίες με τα εργαλεία που χρειάζονται προκειμένου να ανιχνεύσουν και να πιάσουν τους τρομοκράτες, χωρίς όμως  να καταπατάται το Σύνταγμα και οι ελευθερίες.

Το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα PRISM, της NSA, ξεκινάει παίρνοντας δεδομένα από τη Microsoft, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που δημοσιοποίησε ο Guardian. Η ύπαρξη αυτού του προγράμματος μέχρι και σήμερα ήταν κρυφή.

Το 2008 στο πρόγραμμα PRISM εντάσσεται η yahoo. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπούς νομιμοποιεί τη δυνατότητα των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων να έχουν πρόσβαση στις τηλεφωνικές επικοινωνίες, στα μέιλ και στα μηνύματα. Ο νόμος δίνει επίσης νομική ασυλία στις εταιρίες που είχαν συμμετάσχει παράνομα στο πρόγραμμα υποκλοπών από το 2001.

Το 2009, στο PRISM εντάσσεται η Google,το Facebook και η PalTalk.

To 2011, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δαπανήσει  2 δισεκατομμύρια ευρώ,  για να χτίσει ένα φρούριο ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων στα βουνά της Γιούτα, αποθηκεύοντας τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων. Κατασκεύασε σταθμούς σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ που υποκλέπτουν πληροφορίες δημιουργώντας ένα από τα πιο γρήγορα υπολογιστικά συστήματα για τη διάρρηξη κωδικών και συστημάτων ασφαλείας.

Το 2012, ο Ομπάμα με τη σειρά του υπογράφει πενταετή  επέκταση του προγράμματος παρακολουθήσεων, το οποίο προεκλογικά είχε κατακρίνει .  Με τις νέες τροποποιήσεις θα βρίσκονται πλέον υπό εποπτεία όλο και περισσότεροι πολίτες,  χωρίς κανένα κριτήριο.

Το 2013, κατά τη διάρκεια της ακρόασης της επιτροπής πληροφοριών ο γερουσιαστής Wyden ζητά από το διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών James Clapper, να απαντήσει αν η NSA συλλέγει κάποιους είδους δεδομένα από εκατομμύρια Αμερικάνους. Η απάντηση ήταν κατηγορηματικά όχι.

Μέχρι το 2013 Skype, YouTube, Apple είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα PRISM της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA).

 

Οι υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν γίνει εδώ και καιρό από τους πιο απαιτητικούς πελάτες των προηγμένων εφαρμογών της πληροφορικής και των λογισμικών εξόρυξης δεδομένων (data mining).

Παράλληλα με όλα τα προγράμματα υποκλοπών που γινόταν κάτω από τη μύτη της δικαιοσύνης χωρίς κανένα έλεγχο, το Αμερικάνικο κράτος  επένδυσε δισεκατομμύρια στην συγκρότηση μυστικών προγραμμάτων που θα ερευνούσαν τη διαχείριση του τεράστιου όγκου δεδομένων. Κάθε μέρα 854.000 δημόσιοι λειτουργοί, στρατιωτικό προσωπικό και ιδιώτες εργάζονται σε κυβερνητικά γραφεία υψηλής ασφάλειας, πάνω στη διαχείριση πληροφοριών σύμφωνα με την αναφορά “Top Secret America”   της  Washington Post το 2011.

Σύμφωνα με τους αναλυτές τα  προγράμματα δημιούργησαν την απαραίτητη τεχνολογία που θα έκανε πράξη το φιλόδοξο σχέδιο της Εθνικής Υπηρεσίας ασφάλειας για τη συλλογή δεδομένων. Υπερυπολογιστές θα μπορούν να άμεσα να «κοσκινίσουν» τα γιγάντια ιντερνετικά δεδομένα και να  εντοπίζουν τις ύποπτες διαδικτυακές συμπεριφορές.

Σήμερα γίνεται λόγος για την  τεχνολογία γνωστή ως trilaterization, που επιτρέπει τον εντοπισμό της ακριβής τοποθεσίας ενός  ατόμου από στιγμή σε στιγμή . Τα δεδομένα που λαμβάνονται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας μπορούν να υπολογίσουν το ύψος, τον όροφο και το κτίριο που βρίσκεται αυτός που το έχει. Υπάρχει ακόμα και το λογισμικό που εκμεταλλεύεται το δεδομένα του κινητού για να προβλέψει την πιθανή οδό που θα ακολουθήσει κάποιος. «Είναι η πιο ακραία μορφή του Big Brother» δήλωσε στους New York Times o Alex Fielding ο οποίος ειδικεύεται στον τομέα των δικτύων και της συλλογής δεδομένων.

Από την εποχή του «Έσελον»,  ένα παγκόσμιο δίκτυο ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων από ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία περάσαμε στο «Carnivore» (Σαρκοφάγο), όπου το FBI τοποθετούσε στα κέντρα διαμεταγωγής των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών τα ομώνυμα μηχανήματα. Σήμερα η ψηφιοποίηση του κάθε ατομικού προφίλ σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής, κάνει το φακέλωμα την πιο εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον όταν γίνεται με τη «συνδρομή» αυτού που παρακολουθείται. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στην περιοχή τοποθέτησής τους
agelada.jpg
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
Ο ΠΟΥ ζητά εγρήγορση μετά τον εντοπισμό του ιού H5N1 στο γάλα αγελάδων
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων